Malviazija Castagnari 2021, nastaje upravo na brijegu Castagnari, na Bujskim brežuljcima, karakteriziranim bijelom zemljom (fliš) i ventiliranom mediteranskom klimom. Grožđe za malvaziju Castagnari je pažljivo odabrano s najboljeg položaja vinograda, inače najbolje pozicije u vinogradu gdje je veći udio karbonata (ukupno i aktivno vapno) i samim time koncentracija (ukupnog ekstrakta) u grožđu veća. U podrumu radi se u redukciji kako bi sačuvali što više primarnu sortnu aromatiku. Ostavimo da macerira, jednu noć, prešamo grožđe, zatim inokuliramo pied de couve-om, autohtoni kvasac koji dolazi iz istog vinograda kojeg smo par dana prije pripremili. Nakon fermentacije ostavljamo vino na finom talogu, sur lie metoda na odležavanje u inox bačvi 2 godine kako bi vino sazrjelo i doseglo svoju ravnotežu. Nakon toga flaširamo i odležava u boci barem 3 mjeseca prije nego što izađe na tržište.
Castagnari malvazije je na nosu kompleksna i intenzivna. Kompleksna u smislu da osjećamo cvjetne arome poput cvijeta bagrema i voćne poput kruške, zrele jabuke, bijele breskve i tropsko voće, ali i tercijarne arome koje se razvijaju naknadno s razvojem vina. Na okusu premda suho osjećamo slatkoću i puno strukture, osobito dugi završetak (aftertaste). Vino koje ima veliki potencijal razvijanja još dugo godina u boci.
Uparivanje s hranom:
Sljubljuje se s ribom, školjkašima, bijelim mesom raznim salatama, pogotovo salatama od morskih plodova. Upariti s kavijarom, bakalarom, tunom, dimljenim lososom, sushijem ili tjesteninom, raviolima, makaronima sa sirom. Dobro se sljubljuje s tvrdim odležanim sirevima, šunkom, pršutom.
Servirati na 8-10°C.
Više o vinu na KPK