Berba 2021: Decanter (čak) 94!
Kult plave kamenice 11/2024:
“Vino odležava četiri mjeseca u malim hrastovim bačvama, a berba 2023. dobila je u Decanteru čak 94 boda, što Tres Reyes čini možda najboljom vrijednosti za novac u zapadnoj i srednjoj Europi. Ozbiljna 94 boda za sedam i pol eura! To dugo nismo imali. … Vino je dizajnirano izvanredno inteligentno. Ono sadrži optimalnu količinu voćnih i zadimljenih elemenata da bi bilo atraktivno na prvi miris, meko je i ima par grama neprevrelog šećera pa je iznimno lakopitko usprkos 14 posto alkohola. ….Prilično je gusto i intenzivno, što doprinosi visokim ocjenama. Tres Reyes odlično ide uz roštilj, manje ambiciozne steakove, plavu ribu, ali i uz odojak, sarmu, pašticadu, gulaš i niz tvrđih sireva. Više manje, ide uz svu popularnu hranu uključujući i pizze.
Tres Reyes Tempranillo Syrah uistinu je neobično poželjno osvježenje na hrvatskom tržištu vina.”
Pogledajte (i probajte!) i vrlo simpatičnog, superpitkog, svježeg, bijelog parnjaka Tres Reyes Macabeo Verdejo
Grožđe se po dolasku u vinariju pregledava i predmacerira 24 sata. Zatim im se skine peteljka i zgnječi. Fermentacija i maceracija odvijaju se u tankovima od nehrđajućeg čelika tijekom 8 dana na kontroliranoj temperaturi, nakon čega slijedi prešanje. Sljedeći korak je malolaktična fermentacija, odležavanje je u 80% američkom i 20% francuskom hrastu 4 mjeseca na temperaturama između 13 i 16ºC. Nakon odležavanja u bačvi slijede još 4 mjeseca u boci.
* 65% Tempranillo – * 35% Syrah. – 14% vol
Boja: Intenzivno rubin crvena.
Miris: Intenzivna i kompleksna aroma s notama zrelog voća, šljive i slanih nota, uključujući pržene orašaste plodove.
Okus: Zaokruženo, toplo, vrlo uravnoteženo i postojanog završetka.
Uparivanje: Pečenja, meso sa roštilja, povrće i sirevi srednjeg ili jakog intenziteta.
Područje s vrlo dugom poviješću vinarstva, pokrajina Toledo nudi idealno okruženje za stvaranje vina jedinstvene strukture i svježine.
Njegova kontinentalna klima s vrućim ljetima i godišnjim prosjekom, ukupno manje od 400 mm padalina proizvodi vrlo male prinose i koncentrirano grožđe. Nadmorska visina također osigurava postojanje velikih toplinskih kontrasta između noćnih i dnevnih temperatura, što omogućuje zadržavanje kiselosti/svježine i intenzivnih aroma tijekom hladnih noći, što rezultira dobro uravnoteženim vinima punog okusa. Vinarija Tres Reyes grožđe nabavlja iz 100 ha vlastitih vinograda zasađenih sortama Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot i
Chardonnay. Vinarija, moderno funkcionalno zdanje, sadrži 4.500 barela, od kojih je 80% francuski hrast (Taransaud, Saury, François Frères) i 20% američkog hrasta (Kanton) što daje bogatstvo aromatičnih nota modernim, vrlo složenim vinima.