Taittinger, kuća koja je između nekoliko velikih i eminentnih šampanjskih kuća poznata i prepoznatljiva po svom jedinstvenom stilu, baziranom na dominantnom chardonnayu. Stil koji se opisuje riječima elegacija, sklad, svilenkast i baršunast. Osim što nude elegantnu svježinu, Taittinger šampanjci zahvalni su za arhiviranje radi daljnjeg razvoja u boci te nakon nekoliko godina (potencijal ahriviranja i razvoja raste s cijenom pojedinog Taittingera) nude izvanserijski vinski užitak.
“Claude Taittinger ovim šampancem želio je odati počast posjedu ‘Château de la Marquetterie’, gdje je započela priča o “Kući Šampanjca”. Želja je bila, kreirati Champagne koji izaziva prisni osjećaj doma. Kreirao je vino od vinove loze chardonnay i pinot noir koje raste na obroncima oko glasovite, povijesne kuće koja pripada obitelji Taittinger a ima bogatu i zanimljivu prošlost. Zanimljivo je da je obitelj gotovo identičnu kuću sagradila i u kalifornijskom Carnerosu a koji posjed je jedna od najposjećenijih vinsko-turističkih lokacija.
“Champagne de Domaine” je cuvee chardonnaya i pinot noira, isključivo iz grožđa vinograda koji okružuju ovaj posjed.
Baš kao što je “marquetterie” (zanatski rad s intarzijama, ukrašavanje malim komadićima drva) kombinacija različitih vrsta drva i boja, riječ “folies” ima dva značenja, čija kombinacija savršeno sažima, kao kod blizanaca, povezanost i bitne osobine ovog dvorca i njegovih vinograda.
Na francuskom, “folie” može značiti vrlo strmu površinu zemlje. To također može značiti “ludilo” kada se koristi u drugom kontekstu, i zaista bi se moglo smatrati “ludilom” pokušati zasaditi vinograd na tako strmom dijelu zemlje. Vinova lozu na posjedu ‘La Marquetterie’ uzgajali su benediktinski redovnici a najviše Dom Oudart, koji je uz Dom Perignona jedan od utemeljitelja proizvodnje šampanjca.
U još jednoj definiciji, “folie” također može biti pojam iz 18. stoljeća za ljetnu rezidenciju u provinciji, ne previše raskošnu ali elegantna i s udobnim i sofisticiranim interijerom. Aristokracija i buržoazija tog doba običavale su održavati književne salone, a ponekad i “fêtes galantes” (udvaranje) u La Marquetterie.
Iste te kombinacije rada i užitka, razuma i ludila možete pronaći u Folies de la Marquetterie cuvee, vrhunskom šampanjcu s imanja Taittinger. Ne samo da je napravljen od samotoka, soka prvog prešanja, već ima i suptilni, dominantni okus pinota crnog, koji vinu dodaje strukturu i bogatstvo. Ovo se kombinira s chardonnayjem, za dašak lakoće. Cuvee zatim provodi određeno vrijeme sazrijevajući u starim hrastovim bačvama, koje podsjećaju na drvene oplate pronađene u dvorcu …
Savršen je šampanjac koji prati finu kuhinju a zbog svoje bogate i izdašne strukture izvrsno će pratiti čak i jača, glavna jela.”
Saznajte više o ovom, vrlo posebnom a izvrsnom šampanjcu i povijesnoj kući koja mu je inspiracija i koju okružuju vinogradi koji daju grožđe za osobit cuvee, na ovom Linku.
Les Folies de la Marquetterie jedinstveni je šampanjac koji u potpunosti odražava karakter svog terroira, bogatstvo okusa i duboku aromatsku složenost. Selektivna zelena berba provodi se na odabranim vinogradima kako bi se osigurala optimalna zrelost grožđa, postizanje idealne slatkoće i aromatične izražajnosti.
Nakon berbe, koristi se isključivo sok iz prvog prešanja. Svaka vinogradarska parcela vinificira se odvojeno u malim količinama, a određeni dijelovi odležavaju u hrastovim bačvama, što dodatno obogaćuje strukturu i kompleksnost vina. Šampanjac zatim sazrijeva u bocama pet godina kako bi dosegao savršenu harmoniju okusa.
Njegova boja je duboka žuta, s raskošnim zlatnim odsjajem, dok fine i delikatne perlice stvaraju postojanu pjenu. Buket je intenzivan i voćan, s izraženim aromama džema od breskve i marelice, uz suptilne nijanse tostiranog brioša i vanilije.
Na nepcu je punog tijela, glatko i voćno, s dominantnim okusima zrelih bresaka. Završetak je karakterističan i izražajan, s blagim drvenastim tonovima koji mu daju dodatnu složenost.
Les Folies de la Marquetterie moćno je i strukturirano vino koje odaje počast 18. stoljeću. Njegova bogata i uravnotežena tekstura čini ga idealnim pratiteljem robusnih jela poput pečenog mesa i ribe u umaku, gdje njegova snaga i kompleksnost dolaze do punog izražaja.