Sanctum o sebi: “Ovisimo o poštovanju prema našem tlu; uvjereni smo da vino sazrijeva u vinogradima. Mi smo butik, obiteljski vinski podrum Sanctum, sa sjedištem u slovenskoj Štajerskoj.
Naše ime znači »nešto skriveno i sveto«.
Vlasnik Santuma je gospodin Marko Podkubovšek, svjetski čovjek i ljubitelj vina, koji vjeruje u lokalnu tradiciju i u ručno proizvedena vina. Naši vinogradi prostiru se na strmim južnim padinama brežuljaka i brežuljaka nad gradom Ločama, koje se mogu pohvaliti bogatom vinogradarskom tradicijom, jer su vinove loze ovdje uzgajali kartuzijanski redovnici još u 12. stoljeću.
Zanimaju nas kozmopolitska vina i kuhinja. Sanctum svake godine koristi znanje i preciznost kako bi proizveo još bolje vinske berbe. Visok sadržaj minerala u laporu i nježna aroma hladne klime sjaje u ovim berbama bez kompromisa.
Naši vinogradi podijeljeni su u brojne parcele koje se protežu strmim padinama brda i brežuljaka na nadmorskoj visini između 300 i 400 metara.
Odabrali smo sorte koje su u ovu regiju donijeli kartuzijani iz Burgundije. Prevladava sorta crni pinot kojem su dodani Chardonnay i Syrah. Potonji uspijeva na našem mjestu zbog hladne klime.
Naši vinogradi prostiru se na strmim (30-40 ° nagiba) južnim padinama brežuljaka iznad mjesta Loče i Klokočovnik na razini mora između 300 i 400 metara.
Nastojimo proizvoditi vina s jedinstvenim karakterom tla od lapora. Naši vinogradi uspijevaju na laporu ili na mješavini lapora i gline.
Naše geslo je kontinuirana proizvodnja i minimalno miješanje u proces zrenja vina. Vjerujemo da vino sazrijeva u vinogradima, izbjegavamo aditive u podrumu.
Naša vina nastaju spontanom fermentacijom prirodnim kvascem. Nastojimo proizvesti elegantna i uravnotežena vina s karakterom laporastog tla.
Vina Sanctum rezultat su sirove metode uzgoja vinove loze, pomne brige, poštovanja moći prirode i laporastog tla.
Kako naši vinogradi nisu opterećeni nikakvim kemijskim sredstvima, umjetnim gnojivima, pesticidima ili herbicidima, proizvodimo manje, ali zdravijeg grožđa. Ne težimo kvantiteti već kvaliteti. Godišnje proizvedemo samo 30 000 boca vina.
Proizvodi se od ručno ubranog grožđa. Grožđe se pažljivo odvoji od peteljki i doda nekoliko cijelih grozdova, u manjim fermentatorima odvija se maceracija i spontano vrenje. Vino dozrijeva 12 do 18 mjeseci u rabljenim francuskim bačvama. Vino se puni u boce bez filtriranja.
Crni pinot 100%