Sablja za atrakcijsko /a i atraktivno, otvaranje pjenušaca / šampanjaca u drvenoj poklon kutiji.
Traži se originalan poklon?
Vidjeli ste na društvenim mrežama kako drugi otvaraju bocu pjenušavog vina sabljom dok okupljeni zadivljeno promatraju? Sasvim sigurno – gotovo svatko to može naučiti, pokušati i čak postati majstor koji će to obavljati poput pravog “profesionalca”. Pri tome, vrlo je važno da uzmete u obzir sve logične, razumne mjere opreza (ovo su dobronamjerni savjeti koje prenosimo iz vlastitih iskustava i saznanja a ne službene upute za rukovanje):
– nitko ne smije stajati ispred onog tko na taj način otvara bocu pjenušavog vina, u cijeloj širini mogućeg leta čepa (gotovo nikada se sabljom ne uspije izbaciti samo sam čep već se ovim načinom odlama vrh grlića boce, zajedno s čepom – takav projektil može biti vrlo opasan!) Svi okupljeni – najbolje iza ili na sigurno odstojanje, na stranu, bez ikoga u neposrednoj blizini ili ispred onog tko otvara sabljom!
– bocu nikako ne tresite prije već naprotiv – bocom rukujte nježno i oprezno kako ne bi povećali pritisak u boci još više zbog trešnje). Najbolje je biti siguran da je boca bila mirna i bez trešnje (npr vožnjom) barem 24 sata. Boce pod povećanim pritiskom mogu nekontrolirano “eksplodirati”…i ozlijediti vas.
– nakon skidanja žice koja osigurava čep u boci i metalne kapice ispod žice, obavezno čep odmah pridržite palcem držeći za grlić boce kako neplanirani i neželjeni izlazak čepa ne bi iznenadio i odlijedio prvenstveno onoga to to radi. Polako otpuštajte palac kako bi se uvjerili da čep ne kreće sam izlaziti iz grlića nekontrolirano. Kad ste se uvjerili da čep nema tendenciju izlaska, možete pristupiti daljnjim koracima. I dalje ne tresite suvišno ili ikako bocom i ne dopustite da vam se itko nađe na nišanu čepa. Ukoliko čep izgleda kao da će sam i prije čitave atrakcije sabljom krenuti iz grlića boce – odustanite od otvaranja sabljom i ….ispucajte ga u vis, najglasnije što možete (ako vam se to sviđa i ako je pristalo okolnostima, naravno).
– potražite na staklu boce jednu od dvije linije (vidljive u staklu), poput šavova, gdje je boca spajana pri izradi. Poželjno je da oštrica sablje klizne upravo tom linijom niz bocu pri korištenju sablje. Ne mora to biti milimetarski i kirurški precizno po liniji – još uvijek nije znanstveno razriješeno radi li se o mitu ili znanstveno utemeljenom ali vlada mišljenje kako je za kvalitetno i sigurnije otvaranje boce sabljom potrebno upravo ovako napraviti… dok je u otvaranjima bez fokusa na spomenutu liniju povećan broj nekontroliranih i neželjenih razbijanja boce (u ruci – to ne želite).
– sabljom se ne smije (okomito) lupiti po boci kao da se reže krastavac ili vrši dekapitacija boce (svašta smo krajnje nevjerojatnog već vidjeli na dr mrežama) već oštrica sablje, položeno gotovo sasvim vodoravno u odnosu na bocu, treba kliznuti niz tijelo boce prema vrhu, grliću i – odvaliti ga! Nikakva posebno velika sila pri tome nije potrebna, najčešće sama težina sablje elegantno odradi svoje…ako ne uspijete od prve, nije tragedija, pokušajte i dalje odmjereno i staloženo još jednom…
Uputno je prije svega ovoga upisati u YT i pogledati iskustva i savjete: champagne opening sabre sabrage
Ovo su osnovne upute i važne mjere opreza – a dalje, najbolje je prvo malo vježbati, probati…
Još jedna ideja: kupite ovu lijepu sablju i odnesite ju kod gravera koji će na oštricu ugravirati poruku.
Kako se koristi: LINK