Monte Zovo Recioto della Valpolicella elegantno je desertno vino proizvedeno od pažljivo odabranih grozdova sorti Corvina (70%), Corvinone (20%) i Rondinella (10%). Grožđe dolazi iz različitih vinograda imanja u Tregnagu, u istočnom dijelu Valpolicelle, gdje prevladava vapnenačko-mrvičasto tlo pomiješano sa sedimentnim slojevima.
Vinarija Monte Zovo posvećena je održivoj vinogradarskoj praksi i certificirana je prema standardu Biodiversity Friend, koji osigurava očuvanje bioraznolikosti u vinogradima. Berba započinje sredinom rujna, a grozdovi se pažljivo biraju i polažu u posebne kašete za sušenje (appassimento), nakon čega se transportiraju u sušionicu u Tregnagu.
Sušenje grožđa traje najmanje 100 dana, tijekom kojih dolazi do prirodnih fizikalnih i bioloških promjena. Ovaj proces omogućuje koncentraciju šećera i aroma, dok se sadržaj vode smanjuje za 30-35%, što rezultira bogatijim i kompleksnijim okusnim profilom vina.
Nakon sušenja, grožđe se odvojeno mulja i fermentira u inox posudama. Početna faza maceracije odvija se na temperaturi od 5-10°C, dok alkoholna fermentacija traje 10-15 dana pri temperaturama od 20-24°C. Vino zatim odležava 12 mjeseci u tonneaux bačvama od hrastovine, nakon čega još dodatnih 10 mjeseci sazrijeva u boci.
Monte Zovo Recioto della Valpolicella odlikuje se dubokom crvenom bojom s ljubičastim odsjajem. Na nosu dominiraju note kandiranog voća, amarena, tamnih trešanja, čokolade i cimeta. Na nepcu je baršunasto, uravnoteženo i složeno, ali istovremeno pitko i harmonično.
Odlično se sljubljuje s tamnom čokoladom, suhim kolačima i rustikalnim desertima, a posebno se preporučuje uz plave sireve. Servira se rashlađeno na temperaturi od 12-14°C.