Proizvodnja glasovitog slatkog vina Vinsanta (Sveto vino) u Toskani i u regiji Chianti Classico datira još iz srednjeg vijeka. Poštujući tradicionalne metode i stroge proizvodne propise, Vinsanto Tenute Marchese Antinori proizvodi se od probranog grožđa trebbiano i malvazije koja se prosušuje potpuno prirodnim postupkom koji zahtijeva vrijeme i strpljenje. Dobiveno vino je intenzivno i ugodno zbog izdašnih aroma i mekog nepca.
Chianti Classico je srce Toskane ne samo iz zemljopisnee perspektive, već i zbog svoje povijesne i kulturne važnosti, tradicije i zapanjujuće lijepog teritorija. Chianti Classico je dom povijesnih posjeda Marchesija Antinorija, obitelji vinara od 1385. koji su oduvijek bili strastveni prema teritoriju svojih predaka. Posebni proizvodi koje proizvodi Antinori, vinjak, grappa, Vinsanto, ekstra djevičansko maslinovo ulje i ocat, sve su to izuzetna priznanja bogatom, velikodušnom zemljorodnom području Chianti Classico i njegovoj autentičnoj proizvodnji usavršenoj kroz stoljeća poljoprivredne i vinogradarske tradicije.
Gastro preporuka: umjesto deserta, uz slastice a posebno uz suhe kolačiće, tradicionalno se toskanski cantucci/cantuccini umaču u vinsanto.