Tri generacije vinara obrađivale su ovo imanje od 8,5 ha u Chaintreu, malom selu na jugu Burgundije između Mâcona i Beaujolaisa. Philippeov otac bio je prvi poljoprivrednik u regiji koji je prestao prodavati grožđe zadruzi i stvorio svoje vino pod etiketom Domaine.
Nakon završetka vinske škole 1990. godine, Philippe je donio odluku da vinograde pretvori u organske proizvode. Sljedeće su dvije godine bile pune pokušaja i pogrešaka s obzirom na to da njegovo vinsko obrazovanje nikada nije sadržavalo ništa o organskom vinogradarstvu. S vremenom je Philippe uspio svoje parcele chardonnaya dovesti do nivoa vinogradarenja kako bi povećao ekspresiju terroira bez ikakvih kemijskih tretmana. Dapače, Philippe je ovisio o raznolikom mikro-biološkom životu u svojim vinogradima da bi stvorio dinamična vina. Ovisno o cuvéeu i berbi, Philippe će svoja vina odležavati u starom hrastu od 6 mjeseci do čak 5 godina.
Philippe je poznat kao jedan od kumova prirodnog vinarstva, posebno u Mâconu. Naširoko je cijenjen zbog svog poznavanja biologije vinove loze, a njegova su vina zastupljena na mnogim velikim vinskim kartama u Francuskoj ali i puno šire.
Baptiste i Philippe Valette nastavljaju stopama svog oca Gerarda proizvodeći nevjerojatna vina, prepuna osobnosti. Ta se vina, poput Antoine Arene ili Jean Foillarda, štuju u Francuskoj i relativno malo su poznata izvan nje, osim od strane boljih i upućenijih vinoznalaca.
Gospodarstva se sastoje od 17 hektara, od kojih se 10 hektara nalazi u Mâcon-Chaintréu, gdje su tla mješavina gline i vapnenca, a vinova loza orezana radi nižih prinosa – Valette rade ogromnu količinu posla među vinogradima kako bi maksimizirali izražajnost svojih terroira a Valetteova vina zapažena su po koncentraciji. U vinogradima Philippe ne koristi nikakve sustavne sprejeve, herbicide ili insekticide.
Grožđe se bere potpuno zrelo dajući bogata, ali vrlo svježa i mineralna vina nevjerojatne složenosti i također velikog potencijala za odležavanje.
Vinifikacija je potpuno prirodna: bez sumpora, bez kultiviranih kvasca, bez kaptalizacije, bez zakiseljavanja. Elevaž je dvadeset i četiri mjeseca na finim talozima u spremniku (20%) i starijim bačvama (80%). Način na koji Philippe Valette djeluje sličan je onom Claudea Maréchala na Cote de Beaune, što znači pedantna briga o vinogradima i način proizvodnje vina uz minimalne intervencije na prirodan način. Rezultat su ekstravagantni, ali vrlo elegantni chardonnayji. Graciozno, nježno i uzbudljivo s prekrasnom svježom kiselinom.
Sorta: chardonnay
Veličina vinograda: 4 ha Tlo: glina, mulj Prosječna starost loza: 65 godina
Organsko vinogradarstvo, ručno
Direktno prešanje, spontana fermentacija u čeličnim tankovima s autohtonim kvascima
Sazrijevanje prije puštanja u promet: 6 mjeseci u tankovima i 25 mjeseci u staroj hrastovini
Bez filtracije. Dodani sumpor: niska razina.