Ovu šampanjsku kuću baštinilo je pet uzastopnih naraštaja Leclerca, počevši od Luciena Leclerca 1872. u selu Cumiéres. Obitelj Leclerc je vodila poslovanje četiri generacije, a u petoj je nastao Leclerc-Briant kada se Bertrand Leclerc oženio Jaqueline Briant, koja je također imala nekoliko hektara vinove loze. Bertrand je bio jedan od prvih u Champagneu koji se bavio organskim uzgojem još 1960-ih. Godine 1955. došlo je do preseljenja na sadašnju lokaciju koju i danas zauzima u Épernayu. Godine 2012. Leclerc Briant je spašen od izumiranja kada ga kupuje američki par Mark Nunelly i Denise Dupré, zaljubljen u nekonformistički lik ove kuće. Brzo su imenovali Hervéa Jestina za glavnog vinara i Frédérica Zeimatta za generalnog direktora, dvije osobe s velikim iskustvom u vinskoj industriji. Leclerc Briant poznati su pioniri vinarstva, koji je bio jedan od prvih proizvođača koji je prestao koristiti kemijska gnojiva i eksperimentirao s biodinamičkim uzgojem vinove loze još 1970-ih, a bio je i jedna od prvih kuća koja je početkom 1990tih u Champagnei uvela “single vineyard” pristup. Danas je cijeli vinograd certificiran kao organski i biodinamički. Osim toga, svi šampanjci pušteni na tržište certificirani su kao veganski. LB posjeduje 14 hektara i otkupljuje grožđe s još 15 hektara, od kojih se oba uzgajaju organski ili biodinamički.
Cilj House of Leclerc Briant je stvoriti i plasirati jedinstvene šampanjce s inovativnim stilom kombinacijom pomne pažnje posvećene detaljima u vinogradu i vinariji, zajedno s najvećom brigom i poštovanjem majke prirode i “terroira”.
Leclerc Briant uživa visoku reputaciju među ljubiteljima i poznavateljima, kako na domicilnom tržištu tako i međunarodnom.
Saznajte više o Leclerc Briant Champagne: Link
Ovo je jedan od onih šampanjca koje deklariraju kao nevintage, a sve je iz jedne godine. 5% soka od grožđa fermentirano je u hrastovoj bačvi. Vino je prirodno taloženo i nije filtrirano te je prikladno za vegane. Vino se puni s nižim šećerom nego inače, tako da fermentacija u boci daje šampanjac pri tlaku od oko 5 bara, a ne tipičnih 6 bara. To daje manji mjehurić i nježnu pjenu, što ga čini još idealnijim za pristajanje uz hranu.
Cuvee: 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier i 20% Chardonnay Doziranje: 4,5 grama po litri
Odvažan stil i besprijekorna kvaliteta Réserve Brut očituju se u ravnoteži između vinske kvalitete, bogatstva i dašaka nježne kiselosti s intenzivnom čistoćom poput joda.