Rossatz, mjesto vinarije Josef Fischer se nalazi na idiličnoj, južnoj obali Wachaua, jednoj od najprestižnijih vinskih regija u Austriji. Vinarija se prvi puta u jednom dokumentu spominje još 1898. godine. Vino se danas uzgaja na površini od oko 11,5 hektara. Spajanje tradicije s modernim, dobro promišljenim idejama, očuvanje zanatstva, ali i usvajanje inovacija, obraćanje pažnje na prirodu i poslovanje čiste savjesti – to je put obitelji Fischer – i to već pet generacija. Nastanak prvoklasnih vina počinje u vinogradima. Pet različitih pojedinačnih slojeva nudi različite klimatske uvjete i uvjete tla, što tipovima vina daje individualan karakter. Vinarija Fischer specijalist je za bijela vina. Proizvodi se Grüner Veltliner, Riesling i Gelber Muskateller. Jasno je, samo oni koji rade u skladu s ritmom prirode mogu proizvesti najbolje vino. Spontana fermentacija i dugi kontakt s finim kvascem preduvjeti su za elegantna, voćna, ali i mineralna i koncentrirana vina s dobrim potencijalom starenja.
Tlo: ilovača, pješčenjak i šljunak.
Principi djelovanja u vinogradu:
– Održive mjere – bez upotrebe herbicida ili pesticida
– Zaštita korisnih kukaca poput leptira, a posebno pčela
– Sadnja korisnih cvjetnica poput djeteline ili heljde
Nalazi se nasuprot Kirnbergu, a zbog polukružnog oblika gleda na istok i zapad. Zbog strujanja hladnog zraka koji dolaze iz Dunkelsteinerwalda, temperaturne razlike mogu jako varirati između dana i noći. Tlo je usitnjena primarna stijena i amfibolit. Loze su starosti 35 do čak 70 godina.
Fermentacija počinje spontano u tankovima od nehrđajućeg čelika i traje oko dva mjeseca. Nakon da vino ostaje na finom talogu do punjenja u rujnu. Nefiltrirano.
Smaragd je naziv za najbolja, najcjenjenija vina Wachau. Visoka zrelost grožđa i prirodna koncentracija je ono su što omogućuje ovu oznaku svjetski priznate klase.
Gušteri smaragdne boje – također poznati kao Smaragd – žive u terasastim vinogradima Wachau – simbol su za vrhunska vina Wachaua, vina pune fiziološke zrelosti,
s velikim potencijalom starenja.
Ugodne note divljeg bilja i zrelog žutog voća, gusto i snažno, suptilne note manga i ananasa. Sočno voće, slano, elegantno i dugotrajno s obećavajućim potencijalom starenja. Posebno dobro uz ribu na žaru, u dubokom ulju pržena jela kao što je “Wiener Schnitzel” kao i s piletinom, janjetinom i teletinom.