Rossatz, mjesto vinarije Josef Fischer se nalazi na idiličnoj, južnoj obali Wachaua, jednoj od najprestižnijih vinskih regija u Austriji. Vinarija se prvi puta u jednom dokumentu spominje još 1898. godine. Vino se danas uzgaja na površini od oko 11,5 hektara. Spajanje tradicije s modernim, dobro promišljenim idejama, očuvanje zanatstva, ali i usvajanje inovacija, obraćanje pažnje na prirodu i poslovanje čiste savjesti – to je put obitelji Fischer – i to već pet generacija. Nastanak prvoklasnih vina počinje u vinogradima. Pet različitih pojedinačnih slojeva nudi različite klimatske uvjete i uvjete tla, što tipovima vina daje individualan karakter. Vinarija Fischer specijalist je za bijela vina. Proizvodi se Grüner Veltliner, Riesling i Gelber Muskateller. Jasno je, samo oni koji rade u skladu s ritmom prirode mogu proizvesti najbolje vino. Spontana fermentacija i dugi kontakt s finim kvascem preduvjeti su za elegantna, voćna, ali i mineralna i koncentrirana vina s dobrim potencijalom starenja.
Tlo: ilovača, pješčenjak i šljunak.
Principi djelovanja u vinogradu:
– Održive mjere – bez upotrebe herbicida ili pesticida
– Zaštita korisnih kukaca poput leptira, a posebno pčela
– Sadnja korisnih cvjetnica poput djeteline ili heljde
– Koristeći vlastiti kompost
Grožđe za ovo vino dolazi iz vlastitih vinograda regije Wachau. Trsovi su stari do 25 godina.
Fermentacija počinje spontano u spremnicima od nehrđajućeg čelika i traje oko četiri tjednana. Nakon toga vino ostaje na finom talogu do filtracije i punjenja u boce u veljači.
Ovo klasično, suho vino odlikuje se snažnim, bogatim, slojevitim karakterom. Federspiel vina imaju težinu mošta od najmanje 17° KMW i udio alkohola između 11,5% i
12,5% volumena. Naziv Federspiel odnosi se na vremena sokolarstva kada to bio vrlo popularan oblik plemićkog lova prakticiran u Wachauu.
Tipično Federspiel vino: voćni, elegantni, sočne note kruške, naznake dunje i naranče, zrela žuta jabuka i divlje bilje. Dobro izbalansirano i koncentrirano u okusu.