Vinogorje Plešivica
Pozor: iako čitate da se radi o tramincu, vino je suho, nije slatko, kako je obično slučaj kod sorte ovog naziva.
Maceriran 24 sata, suh, 3g/L, kompletno inox, na finom talogu do kraja travnja.
Vinar o svom vinu:
“Prekrasna žutozelena boja nije tipična za traminac, više upućuje na mladu graševinu. U finom mirisu lagano se osjeti bijela ruža po kojoj se traminci prepoznaju, ali pun je i drugog cvijeća, pa i voća, a suzdržan je kao da je u vino umiješana manje aromatična sorta poput zelenog silvanca.
Okus je svjež i pun, ali ni on ne otkriva odmah sortu. Slast traminca se osjeti, no puno je drukčijih asocijacija po kojima se može zamisliti da mu je pridodano malo bijelog pinota ili chardonnaya.
No, poprilično vremena nakon gutljaja, to je nekoliko minuta, osjeti se da u čaši ne može biti ništa drugo osim traminca. Riječ je o mirnijem klonu traminca, crvenom, kao što piše na etiketi, a ne onom drugom, koji se s punim pravom naziva mirisnim. Ovaj traminac lijepo prati jela na bazi mesa i ribe nježnog okusa, piletine, oslića ili, pripremljenih s malo slatkih i ljutih začina te dodacima poput šparoga. Zahvaljujući rijetkoj kombinaciji svježine i slasti, fino se pijucka i tijekom razgovora u mirnom društvu.”