Henri Bourgeois ima reputaciju jednog od najvažnijih vinara (ali i negotianta) svog vinogorja. Cijenjen je i ugledan specijalist u Sancerreu.
Blijedo zlatne boje, prvi nos odiše svježim citrusnim aromama, finim notama zrele naranče i atraktivnim dimljenim notama voća bez koštica i svježih kamenčića. Na nepcu, napad je svjež s prekrasnom amplitudom naglašenom vrlo ugodnom i izražajnom mineralnošću. Neke lagane i fine note hrastovog tanina daju lijepu strukturu vinu. Dug i otvoren završetak s notama karamele i «gun stones», tipičnim za terroir od kremena.
Grožđe se bere ručno u savršenoj zrelosti nakon svakodnevne provjere parcele. Sporo prešanje (2h30 – 3h) pri niskom pritisku. Mošt se čisti u tankovima od nehrđajućeg čelika hladnim taloženjem na talogu (8°C). Tijekom 3 dana talog se svakodnevno resuspendira u mošt metodom «bâtonnage», kako bi dobio bogatstvo i zaokruženost te u isto vrijeme u potpunosti otkrio mineralnost.
2/3 mošta fermentira se u inox tankovima, preostala trećina mošta započinje alkoholnu fermentaciju u bačvama od francuskog hrasta od 300 i 600 litara odležanim od 1 do 3 godine. Alkoholna fermentacija traje između 3 i 4 tjedna, počinje na 15°C do 20°C. Redovite degustacije odvijaju se tijekom cijelog procesa alkoholnog vrenja do sazrijevanja.
Pretakanje na inox tankove se vrši između 5 do 15 dana nakon završetka alkoholnog vrenja. Jedino pretakanje bačava obavlja se tijekom kupaže, 10 do 11 mjeseci nakon završetka alkoholnog vrenja. Vino odležava na talogu uz miješanje: dva puta tjedno do Božića i jednom tjedno do Uskrsa.
Pročitajte više o HB: Link