Osnovna razlika u vinifikaciji Tawny porto vina za razliku od Ruby porto vina je u tome što se Tawny izlaže oksidaciji pa su kroz godine (ili desetljeća) vidljive promjene u boji (gubi klasičnu, jasnu, intenzivnu crvenu boju) i aromama vina.
Dobro je znati da je Tawny Porto vina preporučljivo nakon otvaranja potrošiti u roku do 6 mjeseci, dok je kod Ruby stil porta, kao što je ovaj taj rok kraći pa je preporučljivo potrošiti ih u roku 6 tjedana uz čuvanje u hladnjaku.
Preporučljiva temperatura posluživanja je nešto hladnija od one za klasična crvena vina (oko 16-18°C). Port vina se obično poslužuju u manjoj tulip čaši (npr. za bijela vina), a mjera posluživanja je 1 dl).
Tawny Porto vina poslužuju se rashlađena 14 – 15°C.
Graham’s 10 Year Old Tawny epitomises the passion for excellence and precision that is at the heart of every one of our handmade Tawny Ports. After a decade of care and slow seasoned oak maturation this wine is a wonderful example of the complex nutty and mature fruit flavours of Tawny Port.
Graham’s 10 Year Old has a deep tawny and polished copper colour. Complex aromas combined with hints of honey and figs. On the palate, rich mature fruit flavours, beautifully mellowed with a luscious and long finish.