Osnovna razlika u vinifikaciji Tawny porto vina za razliku od Ruby porto vina je u tome što se Tawny izlaže oksidaciji pa su kroz godine (ili desetljeća) vidljive promjene u boji (gubi klasičnu, jasnu, intenzivnu crvenu boju) i aromama vina.
Dobro je znati da je Tawny Porto vina preporučljivo nakon otvaranja potrošiti u roku do 6 mjeseci, dok je kod Ruby stil porta taj rok kraći pa je preporučljivo potrošiti ih u roku 6 tjedana uz čuvanje u hladnjaku.
Preporučljiva temperatura posluživanja je nešto hladnija od one za klasična crvena vina (oko 16-18°C). Port vina se obično poslužuju u manjoj tulip čaši (npr. za bijela vina), a mjera posluživanja je 1 dl).
Tawny Porto vina poslužuju se rashlađena 14 – 15°C.
TESTAMENT VREMENA
Zaista izvanredno vino o kojem su se brinule generacije. Sjajan dokaz umjetnosti miješanja (blend), bačvarstva i starenja.
Odležao u prosjeku 40 godina u bačvama od tretirane hrastovine, naš 40 godina star Tawny dokaz je vremena i strpljenja. Sastavljeno od vina ostavljenih generacijama prije, ovo je nevjerojatno vino sa nevjerojatno dugim završetkom, što ukazuje na njegovu starost i ogromnu kvalitetu.
Na nosu je vrlo kompleksan sa snažnim mirisom koji odbija njegovu starost. Na nepcu otkriva niz okusa, od delikatnog voća i grožđica do tostiranog karamele i čokolade s izvanrednim naknadnim okusom.
Za uživanje malo ohlađeno.
96/100 – James Molesworth, Wine Spectator