Hladno prešano ulje sjemenki grožđa (Oleum Vitis Vinifera) je visokovrijedno jestivo ulje koje sadrži niz iznimno blagotvornih bioaktivnih tvari za ljudski organizam neovisno da li se koristi u gastronomske ili kozmetičke svrhe, teksturom je jedno od najfinijih ulja, a bojom je u nijansama zelenkaste, žute i svijetlo smeđe ovisno o vrsti grožđa od kojeg potječe.
Ulje bijelih sorti ima fini lagano vinsko-orašasti okus daje mu raznoliku primjenu u gastronomiji, od pripreme majoneza baršunaste teksture do korištenja u različitim umacima, preljevima, salatama te kao dodatak u pripremi tijesta za kruh, focacciu ili pizzu.
Ulje crvenih sorti ima fini intenzivni vinsko-orašasti okus koji mu daje mu raznoliku primjenu u gastronomiji. Idealno je za pirjanje, pečenje i prženje jela od mesa, ribe i povrća, kao dodatak crnom rižotu te za finiširanje steakova.