Ovo je rijetka vinska poslastica dostupna u Hrvatskoj, znalcima i ljubiteljima vina iz francuske regije Jura dobro poznata specijalnost te regije.
Macvin du Jura nastaje “ojačavanjem” nefermentiranog mošta tipične, lokalne, Jura sorte Poulsard vinskom destilatom “Marc du Jura”, koji nastaje kao destilat od grožđane komine,
nusproizvod prešanja. Visoki alkohol sprječava fermentaciju, ubijajući sve kvasace i stvarajući prirodno slatko ‘vino’, s sličnom razinom alkohola kao Port. Potom se to bačva odležava
22 mjeseca kako bi se vino kontrolirano oplemenilo kontroliranom količinom tanina i aromama koje dolaze od hrastovim bačvama. Iako slatko, ovo nije preslatko, napadno slatko vino,
a koristi mu i prirodno visoka kiselost osnovnog grožđa što stvara lijepi balans i vino čini užitnim, živahnim, uzbudljivim.
Macvin je nešto poput desertnog vina s tipičnim aromama za Jura vina, u čemu je posebno primjetan oksidativni karakter.
Odležavano u hrastovim bačvama 2 godine.
Otvorena boca ne mora se popiti odjednom jer povišeni alkohol i čećer, te oksidacija, održava ovo vino kroz duže vremena u origninalnom stanju i pruža isti užitak.
Moglo bi se reći da se radi o vinu sličnom španjolskom Sherry vinu ili nekim vrstama Porta ili Marsale.
Pogledajte vinograde Domaine Rolet i saznajte više o ovim vinima: Domaine Rolet