Domaine Rolet iz predivnog, šarmantnog mjesta Arbois reprezent je vrlo specifične francuske regije Jura, smještene na uskom potezu između Burgundije i švicarske granice.
Regija je u krugovima vinskih znalaca posebno cijenjena zbog svojih specifičnih sorti i jedinstvenih vina kakvih nema nigdje drugdje u svijetu.
Najpoznatije sorte koje se vežu uz ovaj kraj su bijeli savagnin i crveni poulsard a vrlo je raširen i chardonnay.
Najpoznatija vina ovog kraja nastaju specifičnom metodom vinifikacije pri kojoj se u bačvama namjerno očekuje razvoj površinskog sloja kvasaca na površini vina u bačvama pri čemu je oksidacija – inače ono što se u običnoj vinifikaciji izbjegava po svaku cijenu – ovdje sastavni i poželjni dio u nastanku konačnog proizvoda. Ovakvo što podsjeća i donekle ima sličnosti s vinifikacijama i proizvodnjom suhih Sherry vina u Španjolskoj no, ovdje se ne radi o fortificiranom vinu.
U nekim krugovima vinskih ljubitelja i znalaca vina iz regije Jura imaju kultno značenje i posebno mjesto.
Vin Jaune je vrhunac regije Jura, najcjenjenije vino kraja.
Nastanak: Ručna berba i sortiranje. Kasna sorta grožđa, bere se ručno na kraju berbe u maksimalnoj zrelosti. Odležavanje pod pokrovom kvasaca, u hrastovim bačvama 6 godina i 3 mjeseca.
Vino je žute boje sa srebrnkastim odsjajom. Profinjene arome u kojima dominiraju svježe orašasti plodovi. Elegantno u ustima.
Zanimljivo je da se Vin Jaune tradicionalno puni u jedinstvenu bocu koja se ne susreće nigdje drugdje na svijetu: zapremina ove boce je 0,62 litre i specifičnog je oblika. Ova tradicija je bila ugrožena pokušajem standardizacije od strane briselske birokracije EU, ali sada već legendarna priča ovog kraja govori kako je vinska delegacija zajedno sa zastupnicima u EU parlamentu, oboružana vinom iz Jura te ništa manje cijenjenim specijalitetima kraja (Jurska kuhinja je izvrsna kao i suhomesnati proizvodi i glasoviti sirevi iz Jura), u Bruxellesu uspješno obranila pravo na korištenje svoje, povijesne boce!
Vin Jaune je vino sposobno za dugotrajno čuvanje, arhiviranje i daljnji razboj u boci. Kroz desetljeća a možda i duže. Svakom godinom postoje sve bolje i bolje, sve dragocjenije.
Temperatura posluživanja: kako bi se maksimalno uživalo u ovom vrijednom vinu, oko 16C (nikako ne rashlatiti kao klasična bijela vina jer će to upropastiti potencijal ovog vina). Poželjno ga je i otvoriti barem 2 sata ranije a može se i dekantirati (bilo u dekanter, bilo u stakleni vrč koji je pri ruci a kasnije se može vratiti u bocu prije posluživanja).
Poželjno je uživati iz čaše s velikom, širokom površinom kao što su čaše za cr(ve)na vina, osobito tzv. “burgundijska čaša”.
Upiravanje s jelima: osim što se radi o vrlo posebnom, fantastičnom, aperitivnom vinu, izvrsno će se slagati uz mnoga jača jela, osobito mesna, divljač, jake sireve….
Pogledajte vinograde Domaine Rolet i saznajte više o ovim vinima: Domaine Rolet