Sicilia DOC – Tenuta Monte Pietroso
100% Grillo.
Vinogradi na brežuljcima na 400 m n.m., sjeverne ekspozicije, gustoće od 5000 trsova po hektaru i prinos od 7500 kilograma po hektaru. Ručna berba u prvoj polovici rujna.
Hladna maceracija na kožicama 5 sati na 14°C, pneumatsko prešanje, hladno dekantiranje, fermentacija na 18°-20°C, period u tankovima od inoxa na finom talogu 4 mjeseca nakon čega slijedi odležavanje u boci.
Shamaris je naš Grillo. Vino Grillo iz Monte Pietrosa, na pjeskovitom tlu. More nije daleko, naziv se doista odnosi na njega – mare na talijanskom znači more. Vjetar sa sjevera, koji ovdje često puše, donosi more. Nadmorska visina od 400 metara rezultira drugačijim Grillom, kompleksnijim i elegantnijim.
Održivo vino. Cusumano ima certifikat SOStain i VIVA.