Sicilia DOC – Tenuta San Giacomo
Cru vinogradi, 100% Nero d’Avola.
Vinogradi na brežuljcima na 400 mnm, južne ekspozicije, u gustoći od 5000 trsova po hektaru i prinosom od 50 hektolitara po hektaru. Prosječna starost trsova je 30 godina, ručna berba u sanduke u prvih 10 dana rujna.
Vinifikacija: skidanje peteljki i fermentacija na kontroliranoj temperaturi od 28°-30°C za 10/15 dana; malolaktička fermentacija u bačvama od 20 hektolitara i odležavanje 18 mjeseci, nakon čega slijedi daljnje odležavanje u boci.
Mediteranska kompleksnost. Najautentičnija interpretacija Nera d’Avole, ambasadora Cusumana u svijetu. Ovdje, na vapnenačkom tlu, prirodna snaga sicilijanskih vina susreće se s elegancijom i svježinom koju nudi nadmorska visina i tlo bogato vapnencem. To rezultira uravnoteženim zrenjem grožđa Nero d’Avola, koje čuva iznenađujuću svježinu, što mu daje dugovječnost. U velikim bačvama odležava 18 mjeseci.
Održivo vino. Cusumano ima certifikat SOStain i VIVA. – 90 pts, James Suckling