Svake godine, trećeg četvrtka u mjesecu studenom, u cijelom svijetu kreće najveće globalno vinsko događanje – prodaja i slavljenje mladog, francuskog vina iz pokrajine Beaujolais. Karakterističnog stila, načina proizvodnje, okusa i mirisa, aroma – Beaujolais Nouveau. Beaujolais je crveno vino koje se proizvodi iz sorte gamay. Većina beaujolais nouveau vina potroši se u prvih mjesec do dva od početka prodaje te je upravo i namijenjena brzoj potrošnji, uživanju u svježini i voćnoj mladosti ovog vina.
Bolja, izdašnija, tijelom bogatija beaujolais vina međutim, vrlo su užitna tijekom dužeg razdoblja pa čak i cijele godine. Upravo takav Beaujolais Nouveau, višeg kvalitativnog nivoa i oznake Villages svake godine dolazi u vinoteke Vivat i u restorane koje Vivat opskrbljuje. Chateau des Maladrets Villages iz godine u godinu znalci i ljubitelji ističu kao posebno dobar Beaujolais, vrijedan uživanja tijekom cijele godine. Ako ga potraje i tko ga na vrijeme nabavi i pospremi, uvjerili smo se – jedno je i od idealnih, ljetnih vina (lagano do jače rashlađeno).
Ch des Maladrets Villages smo kušali i u tzv vertikalnim kušanjima, nekoliko berbi unazad i ne da nas je ugodno iznenadio već nas je i oduševio.
Zbog njegove karakteristične i neobične strukture, za Ch des Maladrets Villages smo čuli kušače govoriti: “O, pa ovo je kao Dingač među beaujolaisima!”
Kako god odlučili, čuvati ili ne čuvati, od trećeg četvrtka u studenom – vrijedi uživati u mladom Maladretsu sve dok ga ima!
Gastro uparivanje: zbog svoje svježine i mladosti, čak i aperitivno ali posebno uz čitav niz jela za kojima posežemo i za kojima uzdišemo, u kojima uživamo u jesenske a onda i zimske dane.
Što su napisali:
“Prvo, nosi oznaku villages, što je kvalitativno viša kategorija ( najvišu kategoriju čine beaujolais cru). Drugo, Chateau des Maladrets sa svojih 13 posto alkohola ima vrlo solidno tijelo, koje suvereno nosi arome jagoda, malina i kauguma s bananama, tipične za mladi gamay proizveden karbonskom maceracijom. Treće, ovo je vino precizno ispeglano: ono je glatko, ukusno, zabavno i stalno traži čašu više. Chateau des Maldrets primjer je uspješnog i dobrog beaujolaisa, koji može efikasno funkcionirati u eri u kojoj ni kupci ni restorani više ne žele naručivati vodenasti beaujolais nouveau. Maladrets je jedno od najveselijih neskupih vina, koja se trenutno prodaju u Hrvatskoj.”…”Riječ je o beaujolaisu koji nam vraća razlog da se veselimo trećem četvrtku u mjesecu i svakako najkarakternijem nouveau koji smo probali unatrag nekoliko godina.” – Kult plave kamenice 2017, 2019