Sorta grožđa Teran
Vinograd Brekija, Žmergo
Starost vinograda 30 godina
Položaj vinograda jugozapad; Uzgojni oblik jednokraki guyot; Sastav Zemlje crvena, siva
Vrijeme berbe listopad; Berba ručna; Prinos 1 kg
Vinifikacija duga meceracija 120-150 dana, fermentacija na autohtonim kvascima
Dozrijevanje dozrijevanje u velikim hrastovim bačvama od 25 HL i barrique bačvama
Sadržaj alkohola 13,6; Ukupna kiselina 5,8 g/L; Neprovreli šećer 2,4 g/L;
Temperatura serviranja 16-18 °C
Teran Kappi je vin de garde vinarije Cattunar, vinificiran iz grožđa sorte Teran i rodom iz regije.
Proizveden je iz potpuno zrelog grožđa koje je djelomično sušeno u vinogradu. Vino je fermentirano s autohtonim kvascem i podvrgnuto dugoj maceraciji koja traje oko 5 mjeseci. Odležavanje se provodi u bačvama različitih veličina oko 2-3 godine te se pažljivo bira nakon temeljitih organoleptičkih procjena koje izražavaju filozofiju proizvođača.
Svoju intenzivnu crvenu boju vino duguje procesu dugotrajne maceracije.
Vino očarava raznim aromama, poput onih zrelog voća i džema (divlje bobice, crne trešnje), cvijeća (crvena ruža, ljubičica) i začina (vanilija, kava, papričice, kakao, duhan).
Okus je nevjerojatno invazivan, ali elegantan i snažan. Tanini su živahni, ali ugodno obloženi mekim i baršunastim tijelom, koji je namijenjen odležavanju.
Radi se o vinu stvorenom za veliku klasičnu kuhinju, kako za anglo-francusku (govedina Wellington), tako i za tradicionalnu istarsku (file boškarina); također se preporučuje s goveđim mesom, rižotom od tartufa, veprovinom te pečenjem.