Najbolje ocijenjena Malvazija istarska Vinistre 2021 (berba 2016)
Sorta grožđa Malvazija istarska, Vinograd Los; Starost vinograda 20 godina, 15 godina; Položaj vinograda Zapad; Uzgojni oblik jednokraki guyot
Sastav Zemlje crna zemlja, siva zemlja; Vrijeme berbe listopad; Berba ručna; Prinos 1,0-1,5kg
Vinifikacija Maceracija 8 dana na niskim temperaturama 10-12 Cel., fermentacija u inoxu na autohtonim vlastitim kvascima, Sur Lie u inoxu 6 mjeseci
Dozrijevanje 30 mjeseci u velikim drvenim hrastovim bačvama od 25 HL
Sadržaj alkohola 14,7; Ukupna kiselina 5,4 g/L; Neprovreli šećer 2,3 g/L; Temperatura serviranja 14-16 °C
Za ovo je vino odabrano isključivo najbolje grožđe s crne zemlje i sive zemlje. Vino je vinificirano dugim postupkom maceracije od 8 dana i vino je odležalo 30 mjeseci u velikim hrastovim bačvama od 25 HL. Mošt je fermentirao na autohtonim kvascima i ostavljen na talogu 6 mjeseci.
Vino s ,,antičkim zlatnim” bojama intenzivnog je okusa i kompleksnog mirisa od primarnih nota zrelih plodova i aromatičnog bilja do pikantnih nota starenja (vanilija, badem, lješnjak, cvjetni med). Preporučuje se oksigenacija u dekanteru.
Ovo se vino lijepo slaže s tradicionalnim lokalnim jelima koja se temelje na ribi (jastog, škampi, škarpina, škrpinjak) i pečeno meso (teletina, prepelica, guska).