Sjeverozapadno od Zaragoze nalazi se Campo de Borja D.O. – ovu regiju zovu The Empire of Garnacha (Carstvo grenaša). Preko 60% vinograda ovog područja uzgaja grenaš, ovdje – u Španjolskoj, garnacha.
Nastariji vinograd datira iz 1145. a tisuće hektara garnache ima starost između 30 do 50 godina.
Bodegas Borsao je specijalist u garnachi i uživa visoku reputaciju na domaćem tržištu ali i daleko van granica Španjolske. Garnachi se događa veliki preporod širom svijeta zahvaljujući voćnom karakteru ove sorte, mekim taninima, ugodnom osjećaju u ustima što ova vina čini savršenim sa podudaranju s velikom raznolikošću jela.
Vinogradi Borsaoa nalaze se u brdovitom području na visinama od 350 do 800 m n/v, klima je izložena ekstremnim promjenama temperatura a svježina koja struji s okolnih brda važna je za zdravlje i kvalitetu uroda te svježinu u vinima.
Vina Borsao svake godine osvoje čitav niz najviših nagrada širom svijeta. Više o Bodegas Borsao: link.
5/2024: Čak 4 vina Bodegas Borsao su nagrađena dvostrukim zlatnim medaljama za kvalitetu na Grenaches du Monde 2024, događanju koje okuplja najbolja grenache vina iz čitovog svijeta.
Borsao je jedina vinarija koja je postigla ovakav, višestruk i najviši uspjeh.
Characteristics of the vineyard: The first Syrah has been planted in 2002 in the foothills of the Moncayo. The vines were meticulously planted to take advantage of the soil, sun and the uniqueness of the Cierzo (a brisk wind that blows down from the northwest over 200+ days of the year), which freshens the grapes from bloom to peak maturity. The vineyard´s altitude is from 350 to 600 meters above see level, in limestone soil, giving the Syrah a pleasant acidity.
Elaboration: The maceration is between 4-5 days and the total fermentation takes 15-20 days in stainless steel tanks at a controlled temperature of 22° to 26 °. At that time is aged in new American oak barrels for 12 months, and other in stainless steel tank.
Appearance: opaque red-black. Crimson-purple rim.
Aroma: powerful impression of blackberries, with a hint of wood smoke and sweet vanilla.
The nose begins to open up and develops notes of dark chocolate.
Palate: the initial impact is very full bodied, with a plush, soft structure.
Flavours of dark berries dominate; wild blackberries and dried plums, with notes of espresso coffee.